Oktetten Ehnstedts Eftr.
är en svensk blåsoktett (militäroktett) bestående av musiker och amatörmusiker, som vill slå vakt om goda svenska blåsmusiktraditioner.
Vi började 1986 som en historisk blåsarensemble under namnet Oktetten Ehnstedts Eftr., som alltjämt är vår civila benämning. Främst spelar vi musik från tiden c:a 1870-1920 efter gamla handskrivna noter och med instrument av äldre svensk typ. Det är dåtidens populära musik från scen och balsalong: uvertyrer, dansmusik och konsertstycken, av militär- och teatermusiker som underhöll gästerna vid svenska kurorter under M.H. Ehnstedts ledning. Äkta brunnsmusik med andra ord. Vi har satsat på att sprida musik av svenska musiker från Ehnstedts tid, men också t.ex. finsk tango och tjeckisk blåsmusik i nyare arrangemang står på vår repertoar.
Efter att ha medverkat vid "Tattoo till häst" i Stockholm augusti 1995, har vi fram till 2011 utfört musik för Hemvärnet med militär identitet som Stockholms hemvärnsoktett, då i Försöksuniform m/Ä för högvaktsbruk (se foto).
Svenska blåsoktetter — i gångna tider
Det fanns olika typer av blåsinstrument i olika delar av Europa på 1800-talet. Hos Ehnstedts Eftr. finner ni svenska instrument, som nu är historiska: esskornett, althorn och tenorbasuner. I de svenska oktetterna fanns också flöjt, klarinetter och bastuba. Oktetterna innehöll minst 9 musiker (med två man på 1:a klarinettstämman), 11 om man hade trummor och trumpet med.
För 100 år sedan användes våra noter - handskrivna arrangemang från 1880- och 1890-talen - av en sådan oktett, ledd av militärmusikern Magnus Herman Ehnstedt från 2:a livgrenadjärregementet (I5) i Linköping. Han har fått ge namn åt oss "efterträdare". Då kunde man höra den här musiken, "äkta brunnsoktettmusik", vid kurorter som Ronneby, Norrtälje, Söderköping och Lysekil. Vi har med tiden också kommit att disponera ännu fler oktettsamlingar från tiden det begav sig, t.ex. efter flöjtisten, militärmusikern och hovkapellisten Carl Gustaf Fredriksson och fältmusikanten Otto Ericson vid Södermanlands regemente. Allt som allt har vi tillgång till c:a 12 500 "nummer", främst från tiden 1870-1920.
Vill ni läsa mer om detta, se ”Om brunnsoktett och brunnsmusik” under fliken ”Vår musik”.
Axplock ur Oktettens verksamhet
Vi har spelat in tre CD:
» De kan köpas av Oktettens medlemmar eller beställas via denna hemsida.